Hagyományok

Lekvár főzés, melynek nagy hagyománya van településünkön, nagy üstökben folyamatos kevergetés mellett. Ez órákon át főtt kinn a szabad ég alatt.


Beregi keresztszemes
hímzés, fekete és piros fonallal, de jellemző még a kék cérna is. A községben az idős, de még a fiatalok is szívesen kézimunkáznak. A házakban megtalálható a drapérián, a terítőkön, futókon, párnákon a jellegzetes motívumok.

Szilva aszalásnak is hagyománya van a településen. A régi időben a kemencében sütötték a kenyeret és a még forró kemencébe betették a megmosott gyümölcsöket és a kemence kihűléséig benne hagyjuk. Így a gyümölcsök megőrzik zamatukat, tartósító szer nélkül nagyon hosszú ideig ehetőek. Ízük finom és zamatos.

Sztrapacska hozzávalók: 1 kg burgonya, 25 dkg liszt, só, káposzta, túró, szalonna tepertő. A megtisztított és meghámozott burgonyát krumpli reszelőn lereszeljük. Ehhez hozzáadjuk a lisztet és a sót. Ízlés szerint megdinsztelt savanyúkáposztával, túróval, szalonna tepertővel ízesítjük..

Receptek

Töltött káposzta: Hozzávalók: rízs, darált sertéshús, füstölthús, szalonna, hagyma, olaj, fűszerek. A káposzta fejeket forró vízben megdiszteljük. Ha a levelek leváltak a káposztafejről, kiszedjük a forrásban lévő vízbő és hűlni hagyjuk. A töltelék: a hagymát apró darabokra vágjuk és forró zsírban megpiritjuk. A húst, szalonnát és sonkát apróra vágva beletesszük és megpiritjuk azt is. Ha elkészül a rízset vagy a tengerikását ezzel összekeverjük és ízlés szerint sóval, borssal, fokhagymával, paprikával fűszerezzük. A kis káposzta vagy torma levelekbe a tölteléket becsavarjuk. Paradicsomos vizben megfőzzük. Tejföllel tálaljuk.

Szilvás gombóc: Hozzávalók: 1 kg burgonya, 20-30 dkg liszt, 1 kanál búzadara, 2 evőkanál olaj, vagy 3 dkg zsír, 1 db tojás, só. A héjába megfőtt és áttört burgonyát elvegyítjük a zsiradékkal, darával, megsózzuk és 1 tojással összegyúrjuk. Az így kapott tésztát 1/2 cm vastagságúra nyújtjuk, minsegyik közepébe egy szem szilvát, vagy szilvalekvért teszünk. Gombócokat formázunk belőlük. Sós vízben addig főzzük, amig a gombócok a víz felszínére nem kerülnek. Pirítptt zsemlemorzsába forgatjuk.